24 Aralık 2018 Pazartesi

Denizli'deki Necip Ağa konağı kamulaştırılıp restore edilecek / Ferah IŞIK


Denizli'deki Necip Ağa konağı kamulaştırılıp restore edilecek
Ferah IŞIK / DENİZLİ, (DHA)


DENİZLİ Büyükşehir Belediyesi, Çal ilçesinde Kurtuluş Savaşı'nın tanıklarından olan 19'uncu yüzyıl sonlarının Türk mimarisinin en güzel örneklerinden Necip Ağa Konağı'nın kamulaştırılıp, restorasyonunun yapılacağını açıkladı.
2006 yılında Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınan 120 yıllık Necip Ağa Konağı, bakımsızlıktan virane haline geldi. Sadık Çökelez ve rahmetli ağabeyi Emre Çökelez'in eşi Dudu Çökelez'e atalarından miras kalan iki katlı, tavan süslemeleriyle dikkati çeken ahşap ve kerpiç yapı olan konağın, içinde altın saklandığınına inanan defineciler tarafından kazılmadık yeri kalmadı. Camları kırılan, kapı ve pencere çerçeveleri çürüyen, içinde çok sayıda tarihi eşyanın da olduğu yıkılmaya yüz tutan iki katlı konağın bu hali yürekleri burkarken, Denizli Büyükşehir Belediyesi, konağın kamulaştırılacağını ve ardından da restore edileceğini bildirdi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, Denizli'de yıkılmaya yüz tutmuş 10 tarihi binanın bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Necip Ağa Konağı'da yıkılmaya yüz tutmuş konaklardan biri. Kurtuluş Savaşı'nda önemli kararların alındığı, Kuvay-ı Milliyeciler'in toplantılarına evsahipliği yapan Necip Ağa Konağı'nı kamulaştırmak için çalışmalar başladı. Ayrıca Pamukkale Cezmi Ökten Evi 1, Merkezefendi Adil Beştaş Evi, Serinhisar Bayram Özkan Evi ve Güney Hükümet Konağı ve Lojmanı'nın restorasyon çalışmalarına hemen başlanacak. Çal'daki Necip Ağa Konağı ile birlikte Buldan, Tavas, Sarayköy, Çivril ve Babadağ ilçelerimizde de 6 tescilli yapı için kamulaştırma çalışmaları en kısa zamanda bitecek. Bugüne kadar Denizli'de yıkılmaya yüz tutmuş bir çok tarihi yapıyı ayağa kaldırarak kentimize kazandırdık. Biz ne kadar tarihimize, geçmişimize, köklerimize sahip çıkarsak o kadar güçlü oluruz. Bu nedenle geçmiş ile geleceğimizi buluşturmak zorundayız. Tarihi değerlerimizi yaşatmak adına elimizden gelen tüm desteği bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da vermeye devam edeceğiz."

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/denizlideki-necip-aga-konagi-kamulastirilip-restore-edilecek-37279398

Hiç yorum yok: