24 Aralık 2018 Pazartesi

Kuvay-ı Milliyeci Necip Ağa'nın konağının durumu içler acısı / Ferah IŞIK











Kuvay-ı Milliyeci Necip Ağa'nın konağının durumu içler acısı
Ferah IŞIK/ÇAL (Denizli), (DHA)

DENİZLİ'nin Çal ilçesi'nde, Kuvay-ı Milliyeci Necip Ağa tarafından yaptırılan ve Kurtuluş Savaşı'nda bazı önemli kararların alındığı iki katlı, 120 yıllık tarihi geçmişe sahip, koruma altındaki konağın bakımsızlıktan harebe hali yürek burkuyor. Defineciler tarafından pek çok yeri kazılan konak, bir an önce restore edilmeyi bekliyor.
Yunan askeri İzmir'i işgal ettiğinde 22 Aralık 1919 tarihinde Çal'da yapılan Kuvay-ı Milliye Mitinginde ön saflarda yer alan yörenin varlıklı kişilerinden Necip Ağa, Kurtuluş Savaşı için para bağışında da bulunmuş, Çal bölgesinden savaşa katılanların masraflarını üstenmişti. Kuvay-ı Milliyeciler'in önde gelen isimlerinden olan Necip Ağa'nın 120 yıl önce Çal'ın İsmailler Mahallesi'nde yaptırdığı konak, Kurtuluş Savaşı mücadelesinin de en yakın tanıklarından oldu. 19'uncu yüzyılın son dönemlerinde yapılan ve bölgedeki Türk mimarisinin en önemli yapılarından olan Necip Ağa Konağı, şimdilerde bakımsızlıktan viran hale geldi.
10 YIL ÖNCE KORUMA ALTINA ALINDI AMA TEK ÇİVİ ÇAKILMADI
Sadık Çökelez ve rahmetli ağabeyi Emre Çökelez'in eşi Dudu Çökelez'e atalarından miras kalan iki katlı, tavan süslemeleriyle dikkati çeken ahşap ve kerpiç yapı olan konağın, içinde altın saklandığınına inanan defineciler tarafından kazılmadık yeri kalmamış. Camları kırılan, kapı ve pencere çerçeveleri çürüyen, çinde çok sayıda tarihi eşyanın da olduğu Necip Ağa Konağı, 2006 yılında Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alındı. Ancak, bugüne kadar tarihi konak için hiçbir restorayon çalışması yapılmadı.
Konağın ilçenin en eski yapılarından olduğunu belirten ilçe sakinlerinden Metin Yıldırım, "Bu konak bölgenin en eski yapısı. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı'ndaki bazı önemli kararlar burada alınmış. Devlet bir an önce tarihimize sahip çıkıp, binanın restorasyonunu yaptırmalı ve koruma altına almalı" dedi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/kuvay-i-milliyeci-necip-aganin-konaginin-durumu-icler-acisi-37278736

Hiç yorum yok: